Kvinna med glasögon står framför en glasvägg
Carina Nordgren är förvaltningschef och tillförordnad Stadsdirektör i Mölndal denna sommar Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Mölndals kommun vädjar: Hyr ut till nyanlända

2:09 min

100 bostäder saknas för att Mölndal ska klara sitt mottagande av nyanlända. Nu vill kommunen få privatpersoner att hyra ut delar av sin bostad.

Intresset bland Mölndalsborna har varit svagt. Trots att man genomfört kampanjer tidigare är det enbart några enstaka som ens nappat på möjligheten att hyra ut till nyanlända.

Kommunen måste fortfarande ta emot drygt 100 nyanlända personer i år. Ännu finns ingen riktig lösning i sikte. Carina Nordgren är förvaltningschef för stadsledningsförvaltningen i Mölndal och berättar att man nu gör ytterligare en kampanj för att locka fler Mölndalsbor att hjälpa till med bostäder.

– Vi hoppas nu att det finns personer som kan tänkas hyra ut delar av sin bostad eller ett attefallshus, säger Carina Nordgren.

Kommunen hjälper till med det juridiska i avtalet och att matcha hyresvärdar med nyanlända. Nu hoppas man på nytt att fler ska höra av sig med möjlighet att hyra ut rum, delar av hus eller fritidsbostäder. Men till skillnad från andra kommuner så har Mölndal inte bestämt sig för att stå som hyresvärd på kontraktet, menar Carina Nordgren. 

– Det har visat sig att det kanske inte alltid fungerar med den modellen att det är kommunen som hyr och sen låter nyanlända bo där i andra hand. Men vi får lov att överväga den lösningen, det kan hända att det lockar fler att vilja hyra ut, säger Carina Nordgren.

Mölndal fick förra året en paus i mottagandet av regeringen just för att man inte kunde få fram fler bostäder. Den pausen är slut sen i mars och hittills har kommunen löst genomgångsbostäder åt nyanlända genom det befintliga bostadsbeståndet, temporära bostäder och villavagnar.

Kommande år kan fler bostäder tas fram genom byggnader som kommunen äger. Samtidigt väntas Wallenstam till början av nästa år vara klar med temporära bostäder till 60 nyanlända och 40 studenter. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista