tre ungdomar tillsammans med två äldre kvinnor
Ungdomarna tillsammans med boende på Änggårdsbacken Foto: Daniel Ågren/Sveriges Radio

Sommarjobb över generationsgränser

"Vi har gympa och bakar med dom äldre"
2:23 min

– Det är häftiga historier man får höra, säger Amanda Rundström. Hon sommarjobbar som kulturarbetare på äldreboendet Änggårdsbacken.

Amanda Rundström, Natnael Berhane och Elsa Bogholt Wengström är tre av de sex gymnasieungdomar som jobbar som kulturarbetare under fyra sommarlovsveckor hos Tre Stiftelser i Göteborg. Uppdraget ingår i de feriejobb som anordnas av kommunen för ungdomar i gymnasieåldern i Göteborg.

 I jobbet ingår olika typer av aktiviteter för de gamla och det kan handla om promenader i Slottsskogen, gympa, fikastunder med egenbakat samt frågesport och andra tävlingar.

– Det har blivit mycket mer fika. Mycket goda kakor, säger Karin Eklind som är boende på hemmet.

Amanda Rundström tänker på alla historier hon har fått höra. 

– En hyresgäst berättade om hur han kommit till Sverige och hur han gått till ett disco och bjudit upp en kvinna till sista låten. Nu har dom varit gifta i 40 år.

Tanken med feriejobbet är att väcka ungdomars intresse för att arbeta inom något av alla de viktiga yrken som finns i de kommunala förvaltningarna, som inom äldreomsorgen. Det är också ett sätt för ungdomar att få en introduktion i arbetslivet och en värdefull erfarenhet inför framtiden.

–  Vi har delat med oss mycket av våra egna historier och får höra deras så det har varit bra, säger Natnael Berhane, en av ungdomarna som feriearbetar på Änggårdsbacken.

Maj-Britt Aronsson tycker om att hon får röra på sig: 

– Jag tycker om att gympa och dansa och jag har fått prövat på mycket så jag är nöjd, säger hon. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".