Uppsägningar i Göteborgs hamn skjuts upp

1:15 min

APM Terminals kommer dra tillbaka uppsägningar eftersom det blivit fel i ordningen då personer sagts upp.

Nu skjuter APM Terminals på uppsägningarna i Göteborgs containerhamn efter att företagit funnit felaktigheter i sina LAS-listor. Alltså listorna över vilken sammanlagd arbetstid den enskilde anställde har, som i sin tur styr vilken uppsägningstid man får. 

Peter Annerback, ordförande vid Hamnarbetarförbundet avdelning fyra i Göteborg, menar att det har blivit en rörig soppa.

– Det är jätterörigt, vi hade ju uppsägningar i Göteborgs hamn 2009 och de listerna har vi ju kvar sedan dess. Nu är det samma människor som blir uppsagda denna gången men anställningstiden stämmer inte överens med det som man hade då plus den tiden som har gått, säger han till P4 Göteborg.

Har ni fått se listorna som finns nu?

– Nej man vägrar visa listorna, utan vi ska vara utestängda från allt möjligt.

APM Terminals bekräftar för P4 Göteborg att det har blivit fel i LAS-listorna och att det är därför processen med att säga upp folk skjuts upp.

– Vi kommer se över LAS-listorna då vi funnit några felaktigheter. Därför förlängs processen någon vecka, säger Annika Hilmersson, pressansvarig för APM terminals.

Peter Anneback vid Hamnarbetarförbundet uppmanar nu de anställda till att ogiltigförklara sina uppsägningar.

– Det finns människor som har arbetstid från 1993 till exempel som har blivit uppsagda. Det är felaktigt, man har ingen kontroll på arbetstiden för de anställda. 

APM terminals är ägare för containerhamnen i Göteborg och den 20 juni gick de ut med varsel på 160 personer efter minskade volymer till följd av den konflikt som ägt rum i hamnen.

Enligt uppgifter till P4 Göteborg kommer proceduren med uppsägningarna göras om och påbörjas igen, nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista