Göteborgs tingsrätt exteriör
Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio.

Åklagare i penningtvätthärvan ska utredas för tjänstefel

Advokaten: Har rätt till en opartisk åklagare
1:41 min

Göteborgs tingsrätt ska utreda om de tre åklagarna i den så kallade penningtvätthärvan i Göteborg har gjort sig skyldiga till tjänstefel.

I rättegången som avslutades 21 juli pekades en 54-årig man ut som hjärnan bakom brottsligheten och som skyldig till grova bedrägerier – ett brott som han sitter häktad för men som ännu inte prövats rättsligt. Han stämde därför åklagarna för tjänstefel.

Hans stämningsansökan har nu granskats av tingsrätten som alltså valt att gå vidare med stämningen. De tre åklagarna har nu tre veckor på sig att svara på den.

54-åringens advokat Filip Savic menar att det är upprörande att samma åklagare som redan uttalat sig om 54-åringens skuld nu ska utreda ifall han är skyldig eller ej.

– Min klient ska ju precis som alla andra anses oskyldig tills en domstol har fastställt motsatsen, och han har också rätt till en opartisk och objektiv åklagare. I det här fallet har åklagarna en klart förutfattad mening om hans skuld, säger han.

P4 Göteborg har utan framgång sökt åklagarna, som tidigare har avvisat anklagelserna om tjänstefel.

I det omfattande målet om penningtvätt åtalades 14 personer, som alla friades. Åklagaren har överklagat till hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".