Puckellax hotar västkusten

4:39 min

Laxarten puckellax, även kallad pinklax, lever normalt i Stilla Havet och runt Norra ishavet, men nu påträffas den allt oftare i svenska vatten.

Puckellaxen är inte en naturlig art i våra vatten utan riskerar enligt länsstyrelsen att föra in sjukdomar, och även konkurrera ut andra arter i lek- och uppväxtområden.

I förra veckan fångades en i Ljungskile och även flera i Lilla Edet. I Norge har i sommar hundratals fall rapporterats, och även i Halland har flera exemplar av den oönskade fisken påträffats.

P4 Västs reporter Jörgen Winkler åkte på torsdagsförmiddagen till Lilla Edet och pratade med Leif Olsson från sportfiskeklubben Laxen

– Vi har fått elva stycken, varav nio felkrokade där fisken försökt slå bort kroken och fastnat med stjärtfenan, puckkellaxen är mycket aggressivare än vår egen atlantlax, säger Leif Olsson.

Ursprungligen kommer fisken från nordöstra Asien och västra Nordamerika men på 1950-talet planterades den i ryska vatten.

– Vi har sett puckellax i denna älven tidigare. Det är ju ett hot mot våran art så att säga, den tillhör inte våran fauna, säger Leif Olsson.

Det första fyndet i Sverige gjorde i Hälsingland 1974, men därefter har bara enstaka puckellaxar påträffats i svenska vatten.

Laxtrappan i Lilla Edet töms för hand, och varje puckellax som eventuellt påträffas tas bort ur vattnet.

Om en puckellax nappar ska fisken inte slängas tillbaka, utan rapporteras till länsstyrelsen och även Havs- och vattenmyndigheten.