Beslag av Tramadol ökar dramatiskt

0:33 min

Polisen i Göteborg har sett en stor ökning av beslag av det smärtstillande narkotikaklassade läkemedlet Tramadol. Under första halvåret 2017 har polisen i Storgöteborg beslagtagit runt 14.000 tabletter.

– Jag har varit med länge och för mig är det nytt, det senaste året har det ökat dramatiskt, säger kriminalinspektör Pether Lundin på spaningssektionen i Storgöteborg.

Pether Lundin berättar att Tramadoltabletter oftast påträffas tillsammans med cannabis och att mycket tyder på att man tar tabletterna i samband med cannabisrökning.

– Det rör sig i första hand om unga människor som använder detta, och det är oroväckande när ungdomar laborerar med sin kropp på det sättet, säger han.

I februari i år gjorde polisen ett tillslag mot ett källarförråd i Hammarkullen, där man hittade drygt 8500 narkotikaklassade tabletter, varav merparten Tramadol.

Polisen hittade också drygt 200.000 kronor i kontanter, automatvapen och en skyddsväst och grep i samband med tillslaget en då 20-årig man.

Mannen dömdes i juli till två års fängelse, men har överklagat domen till hovrätten.

Tramadol påträffas även ofta i mindre mängd på gatan.

– Det har både blivit vanligare att vi hittar Tramadol som folk bär med sig på gatan och att vi hittar större mängder som i Hammarkullen, säger Pether Lundin.

Enligt Pether Lundin säljs en tablett på gatan för runt 20-25 kronor styck.

– Det är bra om föräldrar blir medvetna om att det här finns. Det otäcka med tabletter är att man inte vet hur starka de är, man får ju inget recept med sig när man köper, säger kriminalinspektör Pether Lundin.