Elina Nissbrandt med sin dotter Alma.
Elina Nissbrandt med sin dotter Alma. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio

Fler går hem tidigt efter förlossningen

Elina Nissbrandt: Jag upplevde ingen stress från personalen alls
4:24 min

Nästan två av tre kvinnor som fött barn förut lämnar Sahlgrenska inom ett dygn efter förlossningen.

Vi fick ligga kvar lite i sängen och återhämta oss. Så nämnde de för oss att det är nya regler nu. Och om ni känner för det ska ni åka hem. Då kände vi att vi hellre ville prioritera att njuta av den första tiden, säger Elina Nissbrandt. 

Hennes dotter Alma föddes på Östra sjukhuset i mars, ett par månader efter att Sahlgrenska börjat jobba med tidig hemgång. Det innebär att kvinnorna ska kunna lämna sjukhuset bara några timmar efter förlossningen, förutsatt att allt gått bra och de själva vill gå hem.

Resultatet är att nästan två av tre omföderskor lämnar idag Sahlgrenska sjukhuset inom 24 timmar. Det saknas siffror från tidigare år som gäller enbart omföderskor, men totalt går dubbelt så många kvinnor hem tidigt idag som för två år sen. I stort sett är det bara omföderskor. En enkät från Sahlgrenska visar att de kvinnorna är något mer nöjda med sin vistelse än kvinnor som stannat kvar längre. 

Tanken är att kvinnorna inte ska behöva flytta till BB alls, utan kunna träffa läkaren på förlossningen, berättar Lena Otterlind, sektionschef för obstetriken på Sahlgrenska. 

– Då ska man inte lägga tid på att flytta upp till BB och byta personal. Man får den information och den uppföljningen som vi gör av den personal som varit med vid förlossning, eller som fått direkt information av den barnmorska som förlöst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".