Läger för klimaträttvisa i Biskopsgården

1:21 min

Ett-läger för klimaträttvisa arrangeras i parken vid Långströmsgatan i Biskopsgården. Initiativet startade i torsdags och fortsätter fram till och med måndag.

Temat är klimaträttvisa, och det handlar inte enbart om klimat och miljö, säger Lanja Rashid, från Jordens vänner och som är en av arrangörerna.

– Det är ett klimat- och aktionsläger som under fem dagar erbjuder folkbildning, aktionsträningar och kultur, säger hon.

 – Klimaträttviseperspektivet handlar om att koppla ihop sociala frågor, klimat och solidaritet hänger ihop, klimaträttvisa och också ihop med den feministiska rörelsen.

FN uppskattar att runt 70 procent av världens fattiga är kvinnor, och det är just de fattigaste som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Platsen i Biskopsgården är ett medvetet val för att locka en bred publik och komma ut ifrån centrum. Och stadsdelen som på senare år drabbats av gängkriminalitet och social utsatthet har också en vardag. 

– Det har varit jättetryggt och jättefint, och folk som bor här har kommit förbi. Vi är på den här platsen för att inkludera och mobilisera även här, 
säger hon.

Arrangörer är förutom Jordens Vänner, Fossil Free Sverige, Fältbiologerna och Fossilgasfällan.