Djruambulans
Svenska Djurambulansens Hanna Severin och Tony Johannesson intervjuas i direktsändning av Peter Olsson. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio

Svenska djurambulansen hjälper djur i nöd

"Fåglar med brutna vingar och påkörda katter är vanligast på sommaren"
4:46 min

Svenska djurambulansens volontärer rycker ut och hjälper skadade och sjuka djur i nöd. Två av organisationens fyra ambulansbilar i landet finns i Västra Götaland.

Tony Johannesson och Hanna Severin är två av de volontärer som ställer upp och bidrar med sin egen tid för att hjälpa nödställda djur att komma till veterinär.

På torsdagsförmiddagen stannade de till vid P4 Västs lokaler i Uddevalla, på vägen till Vänersborg för en icke-akut transport av en vingskadad kanadagås.

– Vi ska åka upp och kolla till den och föra den till fågelcentralen utanför Kungälv, berättar Hanna Severin.

– Fåglar och katter är de vanligaste uppdragen på sommaren, säger Tony Johannesson.

Två av organisationens djurambulanser rullar i Stockholm, men de andra två är alltså aktiva i Västra Götaland. Verksamheten finansieras helt genom donationer och ideellt arbete.

– Vi blir mer och mer kända, finns på sociala medier, och berättar för alla vi träffar om det vi gör, säger Hanna Severin.

På sommaren kommer det ofta enligt Tony Johannesson in uppåt 200 samtal varje dag. Alla behöver man inte åka på, utan man hänvisar även till viltrehabiliterare och veterinär.

Svenska djurambulansen startades i Göteborg för nio år sen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".