Sjuksköterska: Anders räddade hans liv

2:48 min

Sjuksköterskan Birgitta Säfdal menar att sångaren i bandet Framed, Anders Inberg, med största sannolikhet räddade livet på en man med hjälp av bandets hjärtstartare.

Det finns 2780 registrerade hjärtstartare i Västra Götalands län. En av dem använde Anders Inberg, sångare i Kungälvsbandet Framed, för att rädda livet på en man i helgen. 

– När ett hjärta slutar att slå handlar det oftast om ett elektriskt kaos i hjärtat och då hjälper det inte att bara göra hjärt- och lungräddning, men om man kan göra det fram till man har fått fram en hjärtstartare eller till en ambulans anländer så ger man personen en mycket större chans att överleva, säger Birgitta Säfdal som är sjuksköterska och utbildningsledare vid HRL-centrum inom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det var under en spelning i Umeå som Anders Inberg ingrep snabbt när en man föll ihop i publikhavet. 

Genom att snabbt hämta bandets hjärtstartare i turnébussen och använda den på mannen som visade sig sakna hjärtrytm lyckades han rädda hans liv. 

– Min tanke när jag hör denna berättelsen, utan att jag på något sätt känner till personen som blev sjuk, är att Anders med team har räddat hans liv, säger Birgitta Säfdal.