Gamla bilar och cyklar i museets magasin
1 av 3
Foto: Ida Nordén/Sveriges Radio
Elbil
2 av 3
Elbil från 1904. Den kunde köra sju mil på en laddning. Foto: Ida Nordén/Sveriges Radio
Britta Söderqvist och Carin Sjöholm i Stadsmuseets magasin.
3 av 3
Britta Söderqvist och Carin Sjöholm i Stadsmuseets magasin. Foto: Ida Nordén/Sveriges Radio

Ohyra i museernas magasin

Museichef: Vi har sett att föremål bryts ner
3:00 min

Göteborgs kommunala museer är i stort behov av nya magasin för att förvara sina samlingar. Det är trångt, oanpassat för verksamheten och angripet av ohyra. Nu utreds magasinens framtid.

– Här har vi en antik kinesisk fiskdamm, bredvid en någorlunda modern toalett, säger Carina Sjöholm som är museichef för Göteborgs Stadsmuseum.

Hon guidar runt i museets magasin på Hisingen, en stor lagerlokal som är fylld från golv till tak med allt ifrån gamla bilar och möbler till konst och kläder.

Idag är inte magasinens samlingar tillgängliga för allmänheten, lokalerna är nämligen inte anpassade för grupper av besökare.

När man nu utreder magasinens framtid är ett av förslagen visningsbara magasin i anknytning till ett nytt varvs- och industrihistoriskt center.

Britta Söderqvist är sektorschef för de kommunala museerna, och hon menar att visingsbara magasin skulle kunna göra museerna ännu mer angelägna för göteborgarna.

– Museeverksamheten ska ju angå publiken och att kunna visa föremål som vi annars inte kan visa i våra utställningshallar skulle självklart betyda att göteborgarna skulle få ta större del av samlingarna som vi ju faktiskt förvaltar åt staden, säger hon.

Carina Sjöholm säger att de gärna skulle vilja visa mycket mer än vad de i nuläget kan.

– Vi har jättefina föremål som vi är väldigt stolta över men vi har en del skrymmande saker som är svåra att få in på stadsmuseet, svårt att få in dem genom dörren helt enkelt. Det är inte heller säkert att golven håller, säger Carina Sjöholm.

De nuvarande magasinen är inte anpassade för besökare, men inte heller för föremålen som förvaras där. I lokalerna är det trångt, det saknas klimatanpassning och man har återkommande problem med ohyra.

– Vi har sett att vissa föremål bryts ner mycket fortare än vad de hade gjort i riktiga anpassade magasin. Så vi har fått göra punktinsatser, som till exempel klimatsäkra skåp där vi förvarar vissa föremål, säger Carina Sjöholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".