Högt tryck på förlossningskliniker i Väst

0:48 min

Trycket på förlossningsvården i Västsverige är enormt. Vid 16-tiden igår onsdag var det fullt på förlossningsavdelningarna i nästan hela Västsverige. Endast Varberg hade någon enstaka plats.

– Det är högsäsong inom förlossningsvården under sommaren och förlossningsvården är en akutvårdsspecialite så det kan bli toppar i arbetsbelastning också i högsäsongen. Då är det tufft inom förlossningsvården, säger Corinne Pedroletti som är verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg.

P4 Väst rapporterar om att belastningen på barnmorskorna på Näl i Trollhättan just nu är enorm. Viola Nyman arbetar på förlossningsavdelningen, och hon vittnar om fullbelagda rum och att man inte kunnat ta emot fler på avdelningen.

Hon berättar att man då ringer runt i regionen för att hitta en plats någon annanstans. Detta gjordes igår klockan 16. Då var det fullt även i Göteborg, Borås, Skövde och Karlstad. Endast i Varberg fanns någon enstaka plats att tillgå.

– Hittills har det, som tur är, varit kvinnor som säger att de kan vänta hemma lite till. Och man har kunnat flytta familjer från förlossningsrummet till andra rum för att göra plats för de nya föderskorna, säger Viola Nyman till P4 Väst.

Hon menar vidare att detta inte nödvändigtvis uppmärksammas av de nya föräldrarna utan att förflyttningarna snarare ökar belastning på barnmorskor och undersköterskor som får springa mellan avdelningarna för att hinna med.

– Men det är ju allvarligt på så sätt att ibland kommer det ju kvinnor utan att ringa till oss före. Och då har vi kanske ingen möjlighet att ta hand om henne, säger Viola Nyman.

Corinne Pedroletti, verksamhetschef för Sahlgrenska universitetssjukhus förlossningsvård, berättar att det är många förlossningar i Göteborg just nu men att det för tillfället, under torsdag eftermiddag, finns lediga platser kvar.

– Sen är det som sagt en akutvårdsspecialite och det kan ändra sig på bara några timmar.  

Har du drabbats av bristande förlossningsvård?
Hör av dig till P4 Göteborg!
p4goteborg@sverigesradio.se 
031-83 76 00