Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Splittrat om resa med drogpåverkade ungdomar

Oppositionsrådet: Ett svek mot ungdomar som redan befinner sig i en utsatt situation
1:01 min
Anders Holmensköld (M) med kommunlogga.
Anders Holmensköld (M) är oppositionsråd i Kungälvs kommun. Foto: Sveriges radio

Beslutet att låta två drogpåverkade ungdomar följa med på Toleransprojektets resa till Polen väcker olika typer av reaktioner hos ledande politiker i Kungälv.

– Det är oerhört allvarligt. Det första man tänker på är vad pappan säger. Att det är ett svek mot dom här ungdomarna som redan befinner sig i en utsatt situation. Det har ju inte gått så bra sedan och då känns det som att då har ju kommunen aktivt medverkat till att dom här barnen som det handlar om har fått större problem, säger oppositionsrådet Anders Holmensköld (M).

Det handlar om två drogpåverkade ungdomar som fick följa med på en studieresa till Polen. Två dagar efter att resan hade inletts så skickades ungdomarna hem efter att ha misskött sig och skapat oro i gruppen.

Ungdomarna var inskrivna hos socialtjänsten och efter händelsen ska den ena ungdomens drogberoende ha eskalerat medan den andre ungdomens kontakt med socialtjänsten nu är helt bruten. Det framgår i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg som kommunen har gjort.

I anmälan kan man också läsa att beslutet, att låta ungdomarna följa med trots att de var drogpåverkade, fattades av dåvarande socialtjänsten i Kungälvs kommun och mot behandlarnas och socialtjänstens uttryckliga rekommendation.

Socialdemokraten Johan Holmberg (S) är ordförande i bildningsutskottet som är den närmaste politiska instans som ansvarar för det uppmärksammade Toleransprojektets resor:

– Jag tycker att man har agerat klokt. När man från socialtjänstens sida räknar när man är påverkad av exempelvis hasch så finns det kvar i kroppen i åtta och en halv vecka. Där visade ungdomarna på tester med fallande värden. Så det finns tester som visar att dom inte använt några droger inför och under resan, säger Johan Holmberg.

Var det okej då att dom åkte på resan menar du?

– Det är ju mer ett experbeslut. Här har man väl ändå gjort en samlad bedömning av att det här.

Men här var det ju socialchefen som agerade i strid med den rekommendation som tjänstemännen på förvaltningen hade gett?

– Jag har inte exakt kännedom om vad som har sagts, säger Johan Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".