Lärarbrist inför höstterminen

1:58 min

Lärarbristen i landet är fortsatt stor inför hösten. Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att drygt 7 000 lärarjobb fanns att söka i juli månad.

Det är många skolor som påbörjar den nya terminen utan att ha tillsatt alla lärartjänster.

Antalet lärarjobb i arbetsförmedlingens platsbank den 31 juli har minskat något från samma period förra året då drygt 7 500 jobb fanns att söka. I slutet av juli i år fanns det drygt 7 200 lediga lärarjobb.

Skillnaden är stor mellan länen. I Västra Götaland har antalet lediga lärarjobb istället ökat med 17 procent. En situation som enligt Ann-Charlotte Robb, rektor på Grevegårdsskolan i Göteborg, har förändrat möjligheterna att rekrytera lärare.

– Många gånger har man bokat en anställningsintervju som den sökande ställt in dagen innan intervjun för att han eller hon fått ett annat jobb. Det är lärarnas marknad, säger hon. 

En av de lärare som sökt och fått jobb under våren är Emma Antti från Göteborg. Hon är lärare i matematik och fysik, en av de lärargrupper det råder stor brist på. 
 
– Jag har varit ganska kräsen. Jag har velat ha nära till min arbetsplats och heltidstjänst. Jag har verkligen kunnat välja, säger hon. 

Enligt Universitets- och högskolerådets siffror var det drygt tre procent fler studenter som antogs till lärarutbildningar för höstterminen 2017 jämfört med förra hösten. Men intresset för lärarutbildningen har samtidigt svalnat, totalt sett var det drygt 2000 färre personer som sökte en lärarutbildning.

Maria Rönn är vice förbundsordförande i Lärarförbundet och hon är orolig för framtiden och menar att det krävs en politisk samsyn i frågan.

– Politikerna måste sluta kriga om skolan och istället hitta gemensamma långsiktiga lösningar så att vi får arbetsro på skolans område. Så att skolan inte uppfattas som ett problemområde där ingen vill jobba, säger hon.