Ahmed flydde från IS i Syrien

4:12 min

Omtalade IS-dokumetären "City of ghosts" hade svensk premiär i helgen. En diskussion om filmen ledde till att Ahmed berättade sin dramatiska historia om hur han flydde från Raqqa till Göteborg efter hot om avrättning.

Filmvisningar fick ta större plats under årets Way out West än tidigare år. Och i lördags visades dokumentärfilmen "City of ghosts" som hade svensk filmpremiär. Filmen handlar om medborgarjournalister som riskerar livet för att rapportera om den så kallade Islamiska staten, IS, inifrån Raqqa i Syrien.

Ahmed, som egentligen heter något annat, har själv har flytt från IS i Raqqa. Idag bor han i Göteborg och var en av dem som såg filmen i helgen. Han berättar att han känner igen mycket från dokumentären och att de som agerar medborgarjournalisten är hjältar:

– IS vill döda alla journalister i Raqqa. De är hjältar som riskerar livet för att kunna dela nyheter inifrån Syrien med omvärlden, säger han till P4 Göteborg.

Ahmed berättar att han arbetade som jurist och var demokratiaktivist i Raqqa, något som ledde till att han jagades av både den syriska regimen och IS. När IS tillslut hotade honom till livet valde han att fly.

– De sa till mina föräldrar att de skulle döda deras son.

Innan Ahmed lyckades fly bodde han i en grotta vid gränsen till Raqqa i över två månader för att hålla sig gömd, berättar han. Strax efter lyckades han ta sig till Tyskland och vidare till Sverige. Idag bor han i Göteborg och studerar bland annat svenska. Men hur långt han än befinner sig från hemstaden Raqqa känner han sig aldrig trygg.

– Jag känner mig aldrig säker så länge IS finns kvar i världen.