Kritik mot kommunala solarium

1:42 min

Flera kommuner i Västra Götaland och Halland driver solarium i egen regi eller hyr ut till företag som har solarium. Samtidigt som hudcancerfallen i landet ökar, visar en rapport från regionalt cancercentrum Väst.

Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin inom Göteborgs universitet är kritisk.

– Man blir bestört och ärligt talat lite förbannad. Här försöker vi inom vården göra så gott vi kan för att ta hand om hudcancer som är en mycket allvarlig sjukdom som man kan få och har ökat otroligt på senare år. Solarierna är såklart inblandade. Så bedriver kommunerna här kommersiell verksamhet. Det är ungefär som att sälja cigaretter i kommunens regi, säger Olle Larkö.

Hudcancer är den näst största cancerformen bland män och kvinnor och också den typ av cancer som ökar mest i Sverige, visar rapporten.

Rapporten visar också att flera kommuner i Västra Götaland och Halland driver solarieverksamhet i egen regi. Även om inte det gäller för Göteborg med kranskommuner så finns här kommuner som hyr ut lokaler till företag som har solarium.

Koncernen Framtiden, som har de kommunala bostadsbolagen i Göteborg under sig, har en policy som säger att ekonomisk och social hållbarhet ska gälla vid uthyrning av kommersiella lokaler.

Ann Törnblom är kommunikationschef i Framtiden.

– Med den information vi har i dag så har vi inte utrett solarier som en specifik fråga. Vi hyr ju ut till aktörer som sköter sig och är okej och att man sköter sig. Och då har vi inte tittat på solarier fram till i dag, säger Ann Törnblom, kommunikationschef för Framtiden AB.

Är det någonting ni kan tänka er att göra?

– Det är ju ganska nytt det du berättar för mig här i dag så det finns alltid anledning att se över detta, hur det stämmer med vårta krav och vår policy, säger Ann Törnblom.