Tolfte året gillt för IFK Göteborg

3:31 min

Inte sedan 2005 hade IFK Göteborg vunnit mot Elfsborg i en allsvensk match spelad i Borås. Men så äntligen för Blåvitt, såg Tobias Hysén till att vinsten kom.

Simon Lundevall och Tobias Hysén gjorde varsitt mål innan publiken ens hunnit bänka sig för fotboll i Boråsskymningen. Ställningen 1-1 bådade för en fortsatt trivsam tillställning för de 11 979 åskådarna.

Det var en första halvlek i högt tempo där IFK Göteborg hade ett par chanser, men där exakt allt annat handlade om de gulklädda hemmalaget: Elfsborg hade åtminstone en handfull klockrena lägen att ta ledningen på, men bollen ville inte in.

I andra halvlek fortsatte Elfsborg att trilla boll och leta sig fram till lägen, men i ett skede där ett visst övermod infann sig hos hemmalaget så högg Tobias Hysén till – med sin rutin och vinnarinstinkt. Hysén vann bollen på offensiv planhalva, höll koll på både boll och motståndare och väntade in att Sören Rieks skulle ansluta.

Dansken Rieks sprang sig fri på sin vänsterkant och serverades bollen. Väl inne i straffområdet så tittade han till var landsmannen, Elfsborgsmålvakten Kevin Stuhr Ellegaard, befann sig, för att sedan prickskjuta in det matchavgörande målet.

– Jag var faktiskt säker på att sätta den. Jag har bra självförtroende nu och det var riktigt skönt att se bollen sitta, säger Sören Rieks till Radiosporten. 

– Det är första gången under hela säsongen som vi vinner två matcher på rad, säger Rieks. 

De elva föregående allsvenska mötena mellan lagen, spelade i Borås, hade slutat med vinst för Elfsborg, eller ett oavgjort resultat. 

Elfsborg jagade kvitteringen men kunde inte mobilisera sig till samma anstormning som de hade under stora delar av första halvlek. För första gången sedan 2005 kan Blåvitt återvända till Göteborg som allsvenska vinnare i mötet mot Elfsborg.

– Det är två onödiga mål vi släpper in. Sen så går de så lågt ner att de gör det trögt för oss. Men vi hade några jättelägen och borde kunna gjort ett par mål, säger Samuel Holmén till Radiosporten.