Nytt samarbete ska stoppa svarta hyreskontrakt

1:09 min

Svarthyror har blivit ett växande problem i Göteborg men nu ska ett samarbete sätta stopp för det.

Störningsjouren i Göteborg utreder olovliga uthyrningar i andra hand hos allmännyttans tre största bostadsbolag.

Hittills i år har man undersökt drygt 500 fall och tipsen är avgörande för att upptäcka svartkontrakten, säger Annika Öby som är verksamhetschef på Störningsjouren.

– Det är ofantligt många som hyr ut sin lägenhet olagligt i andra hand, säger hon. Det är också många som misstänker olovlig uthyrning och tipsar oss. Vi kan få hela historier om vem som hyr ut vill vem och till vilken hyra.

Hittills i år har Störningsjouren fått loss 125 lägenheter från olovlig andrahandsuthyrning. Förstahandsgästen har blivit av med sitt kontrakt eller har sagt upp sig själv. Det gäller närmare var fjärde avslutad utredning hittills i år.

Men i majoriteten av ärendena blir det ingen åtgärd då allt visat sig vara i ordning eller så saknar man bevis.

– Det jag tycker är värst är när det är många som drabbas. För mig är det viktigt att den som bor i lägenheten känner sig trygg. Det kan handla om en familj med ett kontrakt som inte är OK och där förstahandshyresgästen hör av sig varannan vecka och säger att de inte får bo kvar för att de finns andra som skulle betala mer.

Tidigare hade bolagen olika regler men nu jobbar alltså Störningsjouren med Bostadsbolagets, Familjebostäders och Poseidons fall där man misstänker att det saknas tillstånd för andrahandsuthyrning. Man utgår då från hyreslagen.