Anne Birgitta Andersson med döttrarna Annie och Malin.
Anne Birgitta Andersson (mitten) med döttrarna Annie och Malin har hämtat en hemlös katt. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

De löser brott via samverkan på nätet

Anne Birgitta Andersson: Det behöver inte alltid handla om brott
2:16 min

Medlemmarna i Facebook-gruppen Brottsplats Alingsås/Vårgårda tror sig ha löst ett 30-tal misstänkta cykelstölder och hittar hela tiden bortsprungna katter och hundar.

Gruppen har sedan den bildades för två år sedan fått 9 000 medlemmar och är en av de populäraste på sociala medier för området i och runt Alingsås.

– Man kan kalla detta för en stor grannsamverkan fast det är på nätet. Det behöver inte handla om brott. Det kan vara att en väg är avspärrad på grund av en trafikolycka eller annat hinder så att man måste ta en annan väg, säger Anne Birgitta Andersson som är en av gruppens administratörer.

Enligt Anne Birgitta Andersson har man på senare tid löst ett 30-tal misstänkta cykelstölder. Och parat ihop ett antal bortsprungna katter och hundar med sina ägare.

Hjälper ni polisen att klara upp brott och i såfall hur?

– Vi gör absolut inget polisarbete och lägger oss inte i polisens arbete. Det kan hända att någon har sett något och då vänder man sig till polisen, säger Anne Birgitta Andersson.

Eva Strömblad är kommunpolis för lokalpolisområde Alingsås.

Den här gruppen, hjälper den polisen att lösa brott?

– Jag kan inte säga konkret att jag har några fall som jag vet att dom har hjälpt till att lösa men det här är ju en hjälp att få ut information, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".