Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Felaktig passhantering på Landvetter

Publicerat onsdag 16 augusti 2017 kl 06.47
Polischef: "Stämmer det är det förfärligt"
1:28 min
Landvetter flygplats.
1 av 4
Landvetter flygplats. Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT
Ansökan.
2 av 4
Ansökan om tillfälligt pass. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ansökan om tillfälligt pass.
3 av 4
Ansökan om tillfälligt pass. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ansökan om tillfälligt pass.
4 av 4
Ansökan om tillfälligt pass. Foto: Janerik Henriksson/TT

Misstänkta brottslingar kontrolleras inte korrekt innan de får tillfälliga pass och barn får pass trots att endast en förälder ansökt. Enligt personer med insyn utfärdas pass på Landvetter systematiskt i strid mot lagen, enligt TT.

Nu har gränspolisen anmält den egna verksamheten.

TT har pratat med två källor med insyn och tagit del av flera ansökningar som visar att bristerna i passhanteringen på Sveriges näst största flygplats är stora. 

Provisoriska pass har godkänts utan giltig legitimation och giltiga ordinarie pass inte återkallats, med motiveringen att "det blir för krångligt".

Sen har inte misstänkta brottslingar inte kontrolleras på rätt sätt innan pass utfärdas.

Dessutom ska det flera gånger ha utfärdats provisoriska pass till barn trots att ansökningarna varit ogiltiga. I regel ska båda vårdnadshavarna skriva under en provisorisk passansökan för barn, men en källa berättar för TT, om ett tillfälle när bara en vårdnadshavare var på plats. Då ringde det inre befälet till den andra vårdnadshavaren och svaret räckte som legitimation. 

"Vad händer om det kommer en pappa som vill ta med sin son ut ur landet, mot mammans vilja, och så får man plötsligt göra ett pass på Landvetter?", frågar sig en uppgiftslämnare som tycker att passhanteringen är så illa skött att den borde läggas ner.

Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i Region Väst, och högsta ansvarig för passhanteringen på Landvetter flygplats, är överraskad över uppgifterna som kommit fram. Hans bild är att det fungerar bra och känner inte alls igen sig i uppgifterna som kommit fram. Men han har beslutat att anmäla den egna verksamheten. 

– Om det kommer fram att det är några brister får vi omedelbart åtgärda dem, men exakt hur vågar jag inte svara på i nuläget, säger han.

Enligt uppgift ska en chef ha sagt att "det spelar ingen roll med rättssäkerhet var gäller pass på Landvetter".

– Ett förfärligt uttalande, säger Stefan Kristiansson och fortsätter.

– Jag hoppas verkligen inte att det stämmer, där ska det vara hundraprocentig rättssäkerhet naturligtvis, jag har ju absolut ingen annan uppfattning.

Utredningen kommer att bedrivas av polisens fristående avdelning för särskilda utredningar där en åklagare får ta beslut om förundersökning ska inledas eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".