Nioåriga Selma och Sofia klipper bandet vid invigningen av den utsmyckade tunneln i Angered.
1 av 5
Selma och Sofia som varit med och gjort konstverk av mosaik fick klippa bandet vid invigningen av den utsmyckade tunnel i Angered. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Dansgruppen Laces framför tunnel som är smyckad med mosaik i Angered
2 av 5
Dansgruppen Laces uppträdde vid invigningen av den mosaikprydda tunneln i Angered. Längst fram Cecilia Dalman Eek (S) ordförande Trygg vacker stad, Cecilia Liljedahl, projektledare Göteborg & co och Annette Myrheim kommunikationsdirektör Göteborgs energi. Samtliga är en del av projektet. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Sofia och Selma som har arbetat med konstverk genom Mosaikfabriken.
3 av 5
Sofia och Selma som har arbetat med konstverk genom Mosaikfabriken. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Bild på mosaik i en gångtunnel
4 av 5
Integrationsprojektet Mosaikfabriken är med och pryder gång- och cykeltunnlar runt om i Göteborg. Så här såg arbetet ut med en tunnel i Tynnered. Foto: Göteborg energi
En av de upprustade tunnlarna i Tynnered
5 av 5
Arkivbild: Upprustade gångtunneln i Tynnered. Foto: Göteborg Energi

Smyckade tunnlar ska öka tryggheten

Cecilia Dalman Eek (S): Fokus på platser där det behöver bli vackrare och tryggare
3:20 min

Nu fortsätter satsningen med att belysa upp mörka gång- och cykeltunnlar för ökad trygghet och trivsel. Idag invigdes två tunnlar, en i Angered och en i Biskopsgården.

Det är Göteborg energi, Gothenburg green world och Trygg vacker stad som ligger bakom projektet där man ljussätter mörka platser i Göteborg. 

I december förra året ljussatte man gångtunneln under Briljantgatan i Tynnered. Och idag inviger man ytterligare två gång- och cykeltunnlar som blivit ljussatta. Bägge är också prydda med mosaik. Den ena ligger i Angered mellan Länkharvsgatan och Titteridammsvägen och den andra vid hållplatsen Temperatursgatan i Biskopsgården. 

– Vi har fokuserat på platser där det känns som att det är otryggt och där det behöver bli vackrare och tryggare, säger ordföranden för Trygg vacker stad, socialdemokraten Cecilia Dalman Eek som också är ordförande för Park- och naturnämnden.

Det är Mosaikfabriken som har stått för utsmyckningen och över tusen elever från olika stadsdelar har deltagit.

Bland annat har nioåriga Sofia och Selma varit med och gjort varsin mosaiktavla. 

– Jag gjorde en sol och en glass och jag tänkte att man blir glad av att se det när jag gjorde den, säger Sofia.

– Jag tycker om hundvalpar så jag tänkte att de som tittar skulle bli glada av att se det, säger Selma som har gjort ett mosaikkonstverk med en hund och en regnbåge på. 

En fjärde tunneln invigs i december i år. Smedmästare Karlssons gångväg under Ullevigatan i Gårda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".