Två kartor över var nya Lisebergshallen och Scandinavium kan tänkas ligga.
1 av 2
Dom här två förslagen vill man inom kommunen gå vidare med. Med tornen i Gothia tower som riktmärke ser man hur dom bägge arenorna som ska ersätta Scandinavium och Lisebergshallen är planerade. Foto: Göteborgs stad.
Magnus Sigfusson är direktör för stadsutveckling på Stadsledningskontoret
2 av 2
Magnus Sigfusson är direktör för stadsutveckling och menar att det är en unik möjlighet att samla evenemangsarenorna på samma plats centralt Foto: Ida Mikko

Här kan nya Scandinavium byggas

Stadsutvecklingsdirektören: Det här kommer bli en jättebra plats i staden
1:25 min

Planeringen av dom nya stora arenor som ska ersätta Scandinavium och Lisebergshallen har kommit ett steg längre. Nu förordar stadsledningskontoret två olika platser.

Behovet av ett nyare evenemangsstråk i centrala Göteborg beror på att Lisebergshallen kommer rivas till följd av Västlänken. Dessutom ser man en brist i att Scandinavium inte kan rymma större evenemang och behöver utvecklas. 

Kommunstyrelsen ska i nästa vecka överlägga om en delrapporten där två av fyra förslag anses mest gångbara enligt Stadsledningskontoret. Där förordas alltså antingen norr eller söder om Valhallagatan som idag separerar fotbollsplanen Valhalla IP och Scandinavium. Magnus Sigfusson är direktör för stadsutveckling på stadsledningskontoret berättar mer om de två arenorna som man tagit fram. 

– Vi tror på de alternativen där de två nya arenorna är placerade tillsammans. Söder om Valhallagatan så skulle vi behöva ta bort Valhallabadet och hallen. Men då skulle vi kunna behålla den lätta åtkomsten från Svenska mässan. Norr om så tappar vi den förbindelsen, säger Magnus Sigfusson. 

Det andra alternativet norr om Valhallavägen skulle påverka fotbollsplanen på Valhalla IP och en förskola, men skulle vara mycket lättare att snabbt komma igång med att bebygga. 

– Blir det det norra alternativet så skulle vi ändå behöva se över vad vi gör med den plats där Scandinavium står idag. Men generellt för hela området så ser vi nu över möjligheter till kontor, butiker och andra verksamheter som kan ge stadsdelen ännu mer liv och rörelse utanför de tidpunkter som det är evenemang där, säger Magnus Sigfusson. 

Ambitionen med de nya arenorna är att de ska vara så flexibla som möjligt och öppna upp för att kunna ta emot fler typer av evenemang. Slutrapporten om arenornas möjliga placering kommer innan årsskiftet, där också med mer utförlig information om exempelvis hur mycket alternativen kan komma att kosta. 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".