Elever i klassrum
En stor skola i Kungälv skulle enligt förslaget rymma 1 800 elever. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Superskola föreslås i Kungälv

Johan Holmberg (S): En stor och viktig integrationsyta
1:28 min

En sammanhållen högstadieskola med plats för 1 800 elever föreslås i Kungälv. Förslaget behandlas idag av kommunstyrelsen.

Prislappen för skolbygget beräknas till upp emot en miljard kronor. Johan Holmberg (S), ordförande i kommunstyrelsens bildningsutskott, ser många fördelar med en sammanhållande skola.

– Det här förslaget kom fram i ett arbete som handlade om hur vi ska minska segregationen i Kungälv. Det här var ett förslag som verkade vara ett av dom bästa eftersom skolan är en så stor och viktig integrationsyta helt enkelt.

– Personligen tror jag att det här är för dyrt nu men jag hoppas att vi kan lära oss mycket av rapporten och ha med oss det inför framtida organisation, säger Johan Holmberg (S).

Liksom på andra platser i landet är behovet av nya lokaler för grundskoleelevers stort. Enligt rapporten som presenteras i kommunstyrelsen i dag skulle en stor sammanhållande högstadieskola i Kungälv kosta närmare en miljard kronor att bygga. Den summan är betydligt mer än den investeringsram som finns för kommande år.

I studien pekas flera platser ut som alternativ för var skolan skulle kunna byggas. Två av dem är Åseberget och Kongevi som båda ligger centralt.

Men förslaget ratas av oppositionen. Anna Vedin (M) är vice ordförande i kommunstyrelsens bildningsutskott.

– M, C och KD i Kungälv, vi är helt emot. Vi anser att skolorna ska finnas runtom i våra serviceorter och att du ska kunna välja vilka orter du vill gå på. Sedan är kostnaden helt orimlig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".