Två kultingar på språng.
Foto: Karmhed/Svd /TT

Vildsvinsolyckorna ökar dramatiskt

vildsvinsolyckor
1:18 min

Vildsvinsolyckorna har ökat med 60 procent över hela landet – jakten hänger inte med.

– Förra året var ett ekollon-år. Det är som raketbränsle för vildsvin, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen som sammanställt statistiken.

Det milda vädret har gynnat ekollonen ute i naturen och ju mer näring vildsvinen får i sig desto fler ungar föds, säger Niclas Dahl. I det tempot kan det vara svårt för jägarna att hinna med. 

– De har varit ganska populära att jaga, men de är för många. Dessutom finns det flera regioner dit vildsvinen inte kommit än. Då kan det dröja innan stammen ger sig till känna och blir ett problem, säger Niclas Dahl.

Mellan januari och juni i år har det skett 115 olyckor med vildsvin i Halland. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period förra året, då kom rapporter om 55 olyckor med vildsvin i länet. 

I alla län där vildsvinen finns har olyckorna ökat kraftigt det senaste året. Det har blivit det näst vanligaste viltdjuret att krocka med, efter rådjur, enligt Älgskadefondens statistik.

I hela landet ökade antalet vildsvinsolyckor med nästan 60 procent under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2016. Totalt har det skett 2246 olyckor med vildsvin till och med juni i år i Sverige.

I Västra Götaland har det totala antalet viltolyckor ökat med 17 procent under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2016, från 3 752
4 387. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".