Män som fiskar hummer i gryningen.
Många fritidsfiskare fiskar hummer. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Nya regler för hummerfisket - färre tinor tillåts

Hummerfiskare: Nya reglerna kommer för nära fiskets start
0:26 min

Kortare fiskesäsong och större minimått. Det är några av de förändringar för hummerfisket som Havs och vattenmyndigheten idag har beslutat om.

Anledningen till de förändrade reglerna är att beståndet av hummer i svenska vatten anses vara svagt och behöver få möjlighet att växa till sig, både i antal och i storlek.

Alla förändringar, med ett undantag, träder i kraft nu i höst. Undantaget gäller redskap. Havs och vattenmyndigheten vill att flyktöppningarna ska utvidgas från 54 millimeter till 60 millimeter. Den förändringen kommer att träda ikraft först 1 januari 2018 eftersom vare sig fiskare eller redskapsbranschen hinner med att ändra redskapen till årets fiske.  

Dagens beslut innebär att en fritidsfiskare som tidigare har kunnat använda upp till 14 hummertinor bara kan fiska med upp till 6 hummertinor i höst. En yrkesfiskare kommer att kunna fiska med upp till 40 hummertinor, istället för som tidigare 50 tinor.

– Förslaget om minskningen av antalet tillåtna redskap är den del av remissen som har engagerat mest. Men fritidsfisket står för upp till 90 procent av redskapen som används i fisket och det är därför här effekten blir som störst,  säger Martin Karlsson på Havs och vattenmyndigheten.

Jan Kollberg, hummerfiskare på Marstrand välkomnar beslutet:

– Men jag tycker det kommer för nära fiskets start, det borde varit bättre planerat. 

Beslutet innebär också att fiskesäsongens längd förkortas. Tidigare har alla kunnat fiska från premiären och fram till sista april. Från och med i år kommer en fritidsfiskare kunna fiska fram till sista november och en yrkesfiskare ytterligare en månad, fram till sista december.

– En förkortad fiskesäsong innebär dels att det fångas färre humrar, dels att resurserna till övervakning av fisket kan koncentreras till en kortare period och därmed bli effektivare. Eftersom yrkesfiskarna står för en mindre del av fångsterna totalt sett får dom fiska en månad längre, säger Martin Karlsson.

Även storleken på tillåten hummer ändras. Minimimåttet har tidigare varit 80 millimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant. Nytt mått blir 90 millimeter. Dessutom kommer det redskapsförbud innan hummerpremiären som finns idag ändras till att vara en fast vecka innan hummerfisket blir tillåtet.

Havs och vattenmyndigheten kommer följa upp förändringarna för att kontrollera att dom har avsedd effekt. Annars kan det bli aktuellt med ytterligare åtgärder. Årets hummerpremiär är den 25 september klockan 7:00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".