Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dags för efterlängtad premiär

Publicerat torsdag 17 augusti 2017 kl 15.30
"Surströmming är som ett årgångsvin"
(1:56 min)
En glad man som sitter med en öppnad surströmmingsburk
Anders Bohman har premiäröppnat årets första surströmmingsburk. Foto: Helén Novik Palmqvist

– Surströmming får inte vara för salt och måste vara lagom i konsistensen.  Anders Bohman förbereder sin 15:e surströmmingsskiva i Göteborg.

Den tredje torsdagen i augusti är en särskild dag för alla surströmmingsälskare. Det är surströmmingspremiär vilket innebär att årets strömming är färdigjäst och klar att säljas.

Anders Bohman en av dem som älskar surströmming i Göteborg. I år har han haft ovanligt svårt att få tag i den.  

– Jag har fått besöka många livsmedelsaffärer innan jag fick tag i den. Jag brukar ha flera olika sorter, det är som årgångsvin. Den kan bli olika bra olika år. 

Surströmming får inte vara för salt, den ska vara lagom i konsistensen och gärna ha mycket rom. Man kan även äta fjolårets surströmming tipsar Anders Bohman. Han har anordnat surströmmingsskivor i Linnéstaden i 15 år.  

Livsmedelsverket varnar unga kvinnor och barn för att äta surströmming eftersom den är fiskad i bottenviken och därmed innehåller dioxin. http://bit.ly/2uLPTqV 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".