Collage med bilder på bland annat hur man säljer korv med cigarett i handen.
Foto: P4 Göteborg

Matförsäljare utan tillstånd passar på under Kulturkalaset

Bernedett Weber: Rena händer och rätt temperatur är kravet
1:39 min

Så här såg det ut på Avenyn igår. En rökande man serverar korvar som inte kylförvarats utan tas direkt ur kassar på gatan.

Under Kulturkalaset säljs det mycket mat på gatorna i Göteborg. För att få sälja mat måste man ha tillstånd. Reglerna är rigorösa, det ska bland annat finnas tillgång till rent vatten.

P4 Göteborgs bilder visar att det finns försäljare som inte bryr sig om reglerna. Korvarna förvaras i vanliga plastpåsar i bagageutrymmet på en bil för att sedan läggas direkt på gatan. 

Försäljarna hanterade maten med en brinnande cigarett i handen. Lådorna och påsarna som korven förvarades i var smutsiga. 

Miljöförvaltningen i Göteborgs kommun har ansvaret att kontrollera att matservering sköts på ett riktigt sätt. Bernadett Weber är avdelningschef på Livsmedelskontroll och menar att det enda kravet är att man inte utsätter något för smitta genom sin servering.

– Vi kan inte kommentera på just detta fallet, men det viktigaste är att det sker med rena händer och kläder, samt att man håller maten i rätt temperatur, säger Bernadett Weber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".