Socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson.
Socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson. Foto: Fredrik Helgesson/Sveriges Radio

Göteborgs toppolitiker försvarar NMR´s rätt att demonstrera

Ann-Sofie Hermansson: Jag tycker lika jädrans illa om nazister
1:18 min

Man kan kan inte förbjuda folk att uttrycka åsikter, som man själv ogillar. Det anser kommunstyrelsens ordförande (S) Ann-Sofie Hermansson.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har ansökt att få demonstrera i centrala Göteborg den 30 september, mitt under Bokmässam. 

Deras ansökan är inte färdigbehandlad än men Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg, har tidigare sagt till Sveriges Radio att det inte finns någon anledning att avslå den på grund av säkerhetsaspekten. Och att han befarar att det kommer bli upploppsliknande situationer runt demonstrationen.

 Ann-Sofie Hermansson tycker att det inte känns något vidare med demonstrationsplanerna och menar att det är ett tidens tecken som känns riktigt obehagligt. Men hon menar att man behöver ändra lagen för att kunna hindra NMR från att demonstrera:

– Man får driva den frågan lagstiftningsvägen, säger hon till P4 Göteborg, och man kan inte förbjuda bara för att man inte tycker om någons åsiktriktning. 

NMR skriver inför den planerade demonstrationen att "den 30 september tar vi över Göteborg för gott och visar att det är en nationell stad."

Men det ger Ann-Sofie Hermansson inte mycket för:

--Det är bullshit! Det där kommer de aldrig klara, så pass mycket goda krafter har vi i den här staden att det där inte kommer hända, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".