Plakat som kommer användas för arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset - En barnmorska per födande - nu är det nog.
1 av 2
barnmorskorna Ros-Marie Sädås och vice ordförande för Barnmorskeförbundet Marianne Weichselbraun Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Vi kan inte längre vara tysta -låt oss på BB krysta., står det på plakatet som förlossningsskadade Desirée Jansson gjort
2 av 2
Desirée Jansson vill inte att fler födande ska få förlossningsskador eller barn skadas i en stressad vård Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Demonstration mot "BB-kaos"

1:10 min

Bortemot 500 personer gick i demonstrationståget "Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset " från Slottskogen till Järntorget i Göteborg för en bättre och tryggare förlossningsvård.

Det är organisationen Födelsevrålet som på 15 platser i landet ordnar en manifestation för bättre villkor inom förlossningsvården för dem som arbetar men även för dem som snart ska bli föräldrar.

För drygt en vecka sedan fanns inte en enda ledig förlossningsplats i Västsverige förutom några platser i Varberg.

Regeringen har på sistone satsat mer på förlossningsvården med det anser dessa två barnmorskor inte har räckt.

- Det är trångt om platser och det är en vård som vi inte alls är nöjda med, säger Ros-Marie Sädås, barnmorska på SU-Östra.

Hur jävla arg är du?

-Ilska är en av mina många känslor inför vården, säger vice ordförande för Barnmorskeförbundet Marianne Weichselbraun. Jag är väldigt mån om att de födande ska ha det så bra som det någonsin går. Det borde vara ett rimligt krav 2017.

Ett av kraven på plakaten är: en barnmorska per födande - nu är det nog. Det är plakat ni använt många gånger.

- Ja, jag hämtade dem nyss ur en gömma  Det gäller tyvärr än idag. Vi har försökt säga ifrån och dela med oss av vår kunskap om vad som är bra. Ändå har det inte skett några större förändringar. Vi kan använda skyltarna år efter år men hoppas inte behöva göra det, säger Marianne Weichselbraun.

Desirée Jansson fick en bristning när hon födde sin dotter och vill visa sitt stöd till andra blivande mammor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista