En man som håller händerna för ansiktet.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skuldsanering hos kronofogden ökar lavinartat

Antalet kraftigt skuldsatta personer som ansökt om hjälp att bli av med sina skuldbelopp har ökat rejält i år. Ansökningarna är så många att Kronofogden har svårt att hinna med.

I Västra Götaland har ansökningarna mer än fördubblats under första halvåret i år jämfört med samma tid förra året. Förra året inkom det 751 anmälningar första halvåret och i år har 1 645 ansökningar inkommit.

Förklaringen till ökningen uppges vara att det blivit enklare att ansöka och lättare att hantera det praktiska i själva saneringen.

Ändringarna i skuldsaneringslagen innebär också att den skuldsatte endast behöver betala en månatlig summa till Kronofogden, som i sin tur fördelar summan till fordringsägarna.

De senaste fem åren, januari-juni, har antalet ansökningar om skuldsanering pendlat mellan 4 600 och 5 800 i hela landet. I år har antalet ökat till 10 600. Regionala skillnader kan bero på i vilken grad kommunerna satsat på skuldrådgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".