Kvinna i närbild
Agneta Bergenheim Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Få kvinnor väljer föda hemma

Barnmorskan Agneta Bergenheim: Vi behöver vara fler som jobbar i hemmen
1:39 min

Pressen på sjukhusens förlossningsvård är hård och arbetsvillkoren för barnmorskor är på många håll tunga. Antalet förlossningar i hemmet ökar men få barnmorskor arbetar med hemförlossningar.

I stort sett den enda i Göteborgsområdet som hjälper till att föda hemma är Agneta Bergenheim.  Under 27 år har hon förlöst 200 barn i hemmet. 

– Jag förlöser mellan två och fyra kvinnor varje månad, säger hon.

Det är inte många?

– Nej, inte om man ser till hur många som föds, men mer än så kan inte jag ta. Vi behöver bli fler barnmorskor som jobbar hemma. Idag är det nästan bara jag, säger hon.

Det är säkert att föda hemma, menar Agneta Bergenheim. En tryggare miljö ger bättre resultat  och hon hänvisar både till forskning och att socialstyrelserna i Storbritannien och Nederländerna rekommenderar just hemmafödslar.  

I Stockholm kan landstinget betala för hemmafödsel under vissa omständigheter. Av de 200 födslar hon hjälpt till med hemma har cirka tio fått åka till sjukhus då förlossningarna blivit långvariga eller att det behövts extra smärtlindring.

Jonas Andersson (L) är ansvarig politiker för regionens sjukvård. Han vill inte ha hemmafödslar och han säger att sjukvårdens förlossning är säkrast:

– Det finns en del statistik från bland annat Holland där resultaten inte alltid är så goda. Vetskapen att vi i Sverige har världens lägsta barnadödlighet beror bland annat på att vi har tillgång till neonatalvård nära förlossningsvården, det är något vi vill värna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".