jordgubbar
Foto: Sveriges Radio

Jordgubbsåret blir allt längre

Jordgubbar
1:17 min

Har du lagt märke till att jordgubbssäsongen har blivit längre de senaste åren? En av anledningarna är att odlarna har börjat odla fler sorter.

– I Sverige är det nog väldigt nytt faktiskt. Vi har väl hållit på i tio år ungefär men det är ju fler och fler som tar till sig detta har man märkt, säger Lars-Erik Nilsson som är delägare på Hallands Bär.

Hallands Bär var snabba bland svenska odlare att börja med de så kallade dagsneutrala bären; bär som man kan plocka senare på sommaren vilket leder till en längre säsong.

Men trots att Hallands Bär var en av de första i Sverige som började med detta, har de inget emot att allt fler svenska odlare hänger på trenden. 

– Det importeras ju fortfarande ganska mycket till Sverige vid denna tiden så att de kan ju lika gärna komma från Sverige, dejordgubbarna tycker jag. Vi vill ju ha jordgubbar så lång tid som möjligt.

Kerstin Andersson är jordgubbsälskare och hon har märkt att säsongen blivit längre.

– Jaja, mycket längre, kanske inte än förra året, jag upplevde redan förra året att det var en lång säsong för jordgubbar och det är ju positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".