Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här får du massor av tips för goda köttbullar!

Publicerat tisdag 22 augusti 2017 kl 13.38
"Ta havregryn istället för ströbröd"
(3:40 min)
En kvinna med glasögon i närbild
1 av 2
Christina Asplund Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio
Ostekta köttbullar
2 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT

Köttbullar introducerades redan under medeltiden. Nu har den till och med en egen dag. Här får du ett recept och fina tips på hur du själv gör goda köttbullar.

Först måste man ha en riktigt bra köttfärs, den ska väljas noggrant.  Christina Asplund, matskribent och hushållslärare och tipsar:

– Jag kör blandfärs, 70 procent nöt och resten fläskkött. Då blir dom saftiga och goda.

– Använd havregryn istället för ströbröd. Då blir dom väldigt saftiga och goda. 

– Arbeta inte arbeta ihop smeten för länge. Då kryper fettet ut och då blir inte köttbullarna saftiga. Rör för hand!

– Fukta inte händerna, olja in dom med neutral olja när du ska forma bullarna. 

– Lägg köttbullarna på smörpapper, istället för vattensköljd skärbräda. Dels blir inte köttbullarna våta och får sämre färg i stekpannan. Dessutom är det mer hygieniskt.

– Stek bara 8 - 10 köttbullar åt gången.  Varje omgång tar fem minuter.

– Ta inte för mycket smör i pannan vid stekningen, särskilt stekpannor med behandlad yta.

– Skölj ur pannan mellan varje omgång.

Christina Asplunds bästa köttbullar:

4 portioner:

500 g blandfärs, nöt- och griskött, 70/30 eller 50/50

¾ dl havregryn

1 1/2 msk potatismjöl

1 1/2 dl mjölk, 3 %

1 ägg

2 msk gul lök, riven

1 msk kalvfond, konc.

1 ½ tsk salt

2 krm vitpeppar, nymald

ev ½ krm kryddpeppar, malen

smör till stekning

Sås:

2 dl steksky + vatten

1 msk kalvfond, konc.

2 dl grädde

2 tsk soja

2 msk vetemjöl

salt, vitpeppar

Gör så här:

1. Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt svälla 10 minuter.

2. Tillsätt ägg, lök, kalvfond, salt, vitpeppar och kryddpeppar. Lägg i färsen och arbeta ihop till en smidig smet.

3. Ta lite olja på händerna och rulla köttbullar och lägg dem sedan på ett smörpapper.

4. Stek köttbullarna i smör i en het stekpanna, ca 5 minuter. Sänk temperaturen när köttbullarna är brynta. Ta inte för många åt gången och skaka pannan så att köttbullarna rullar runt och får fin färg.

5. Skölj ur pannan med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt kalvfond, grädde, soja och vetemjöl. Vispa och låt såsen koka upp och sedan sjuda, 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera köttbullarna med sås, kokt potatis, inlagd gurka och lingonsylt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".