Ett fisknät och en bild på en blond kvinna
Johanna Eriksson, utredare på Havs och vattenmyndigheten. Foto: Hasse Holmberg - TT/Sanna Ekstedt Larsson

Nya åtgärder mot spökgarnen

Johanna Eriksson: Alla har ett ansvar
2:04 min

Hundratals kilometer fiskenät förloras längs med kusterna varje år och blir dödsfällor för marina däggdjur och fiskar.

Enligt Johanna Eriksson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, är myndigheten nu på gång med flera åtgärder som ska komma åt problemen.

Dels har ett nordiskt kunskapsnätverk mot spökfisket nyligen bildats för att länderna på sikt ska kunna lösa spökgarnsproblemen tillsammans.

Myndigheten har även flera projekt på gång där förhoppningen är konkreta åtgärder.

– Dels måste vi få en bättre kunskap om hur mycket som finns därute. Vi hoppas också på fler lösningar på hur man kan göra det lättare att återvinna redskapen och lättare att lämna in dem. Och kanske ökade städinsatser då, säger Johanna Eriksson utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Det handlar om fiskenät och andra redskap, från yrkesfisket men också från fritidsfisket, som dumpas medvetet eller tappas i de nordiska haven varje år.

Plasten som näten är gjorda av sprider inte bara microplaster utan har lång hållbarhet och fortsätter därför att spökfiska år efter år. Fisk liksom marina däggdjur som sälar och tumlare fastnar i näten och svälter ihjäl eller kvävs till döds.

Problematiken har varit känd länge. Varför har man inte kommit längre?

– Jag skulle säga att man inte har prioriterat problemet i tillräcklig utsträckning och inte tillsatt tillräckligt med resurser för att kunna åtgärda problemet, säger Johanna Eriksson.

Var har ni på myndigheten gjort åt det här?

– Vi har tagit fram åtgärdsprogram vilket har gett oss muskler och faktiskt genomfört en hel del projekt på det här området.

Har ni gjort tillräckligt tycker du?

– Nej, jag tycker att vi är i uppstartsskedet för att göra mycket mer, säger Johanna Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".