Foto: Susanne Ehlin/P4 SR Göteborg
Foto: Susanne Ehlin/P4 SR Göteborg

Få medicinska skäl mot hemförlossningar

Forskare: Ingen generell ökad risk vid förlossning i hemmet
2:24 min

För blivande föräldrar i Västra Götalandsregionen är möjligheten att föda barn hemma begränsad. Regionen förespråkar starkt förlossning på sjukhus. Men forskning motsäger inte hemförlossning.

Forskningen talar inte emot hemförlossning, säger Helena Lindgren som är barnmorska och docent vid Sahlgrenska akademin och Karolinska Institutet

– För friska kvinnor som har en förväntat normal förlossning finns ingen generell ökad risk med förlossning i hemmet, däremot finns tendens till att man ser sämre utfall för förstföderskors barn vid hemförlossning, och det är också i linje med den mesta internationella forskningen.

Det finns generellt inga medicinska skäl att vara restriktiv med hemförlossningar, däremot bör man enligt Helena Lindgren skilja på förstföderskor och omföderskor. I Stockholm finns exempel sen länge möjlighet för omföderskor att med stöd av landstinget föda barn hemma. I Västra Götalandsregionen saknas den möjligheten. Regionen står fast vid att förlossningar ska ske på sjukhus.

Jonas Andersson (L) ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra götalandsregionen säger så här om forskningen.

– Jag är lite förvånad över det, för det är inte de studier jag sett tidigare. Frågan är ju vad som händer när en risk inträffar, var befinner man sig då, vilka back-up möjligheter finns. Det är det som gör att vi från regionens sida företräder att vi ska ha förlossningar på förlossningsenheter.

Helena Lindgren tycker att landsting bör se över sina principer i frågan.

– Alla landsting borde sätta evidensen före andra principer och när kvinnor uttrycker önskemål som inte går i strid med medicinsk säkerhet och ökade kostnader bör man överväga att möta patienters generella önskemål. Just när det gäller förlossning tror jag att det är många landsting som skulle behöva se över vilka principer man har.

Jonas Andersson (L) säger så här om det.

– Det här är inte en fråga för oss politiskt att tycka att det är vare sig gulligt eller hemskt med hemförlossningar, här måste vi lita till den medicinska professionen. skulle det komma en klar majoritet av läkare och barnmorskor inom förlossningsvården och önska att vi omprövar vår negativa linje till att bekosta hemförlossningar, då får vi väl pröva den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".