Agnes Wold aktuell med ny praktika för blivande föräldrar.
Agnes Wold aktuell med ny praktika för blivande föräldrar. Foto: Ehwa Lindström

Wold vill döda myter om föräldraskap

2:55 min

Läkaren och professorn Agnes Wold kommer tillsammans med en barnläkare ut med en ny bok. Där krossar de myter och råd som stressar småbarnsföräldrar, men som sällan har vetenskapligt stöd.

Hur mycket barn ska ammas, kan en gravid rensa kattlådan, är det farligt att dricka vin när en ammar och inget salt i maten är någr av alla de råd som sköljer över blivande eller nyblivna föräldrar.

Många av de myterna krossas i den nya boken som professorn och läkaren Agnes Wold skrivit tillsammans med barnläkaren Cecilia Chrapkowska.
– Många av de här råden har inget stöd i forskningen, säger Agnes Wold, som ihop med kollegan tar varje råd och mäter mot den forskning som finns.

Resultatet finns i boken "Praktika för blivande föräldrar" och även om tolv av kapitlen är om handfastheter som amning, mat eller sömn är det första kanske det viktigaste, menar Wold. 
- Ett glas vin eller lite salt är helt oviktigt i jämförelse med jämställdhetsfrågan. Bestäm er på förhand att dela lika på allt, så att det verkligen blir så. För det inverkar på familjeliv, hälsa och livskvalitet betydligt mer än om ett barn ammas eller inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista