1 maj demonstrerade Nordiska Motståndsrörelsen i Falun.
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj. Foto: Ulf Palm/TT

Många vill demonstrera mot nazister

Polisområdeschef: Vi rustar för många motdemonstranter
1:01 min

Göteborgs antifascistiska front uppmanar till motdemonstration om Nordiska motståndsrörelsens demonstration blir av i Göteborg i september. Omkring tiotusen personer har i nuläget anmält intresse om att delta via ett event på Facebook.

Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har ansökt om demonstrationstillstånd i Göteborg den 30 september, samtidigt som Bokmässan pågår. 

Samtidigt har eventet "Inga nazister i Göteborg", som Göteborgs antifascistiska front bjudit in till på Facebook, fått stor respons. I dagsläget har tretusen personer anmält att de kommer delta i en motdemonstration och omkring sjutusen har anmält sitt intresse för att delta. 

Men ännu har det inte kommit in någon ansökan om tillstånd för en motdemonstration till polisen.

– Den som anordnar en demonstration ska ansöka om tillstånd annars kan man göra sig skyldig till brott, men däremot behöver inte de som deltar vid en demonstration kontrollera att det finne ett tillstånd, säger Erik Nord som är polisområdeschef i Storgöteborg.

Ännu har polisen inte fattat något beslut om Nordiska motståndsrörelsen kommer få tillstånd att utföra sin demonstration, där de bland annat uppmanar sina medlemmar att göra revolt mot journalister och politiker, men enligt polisområdeschefen Erik Nord finns det i nuläget inget som tyder på att tillståndet inte skulle godkännas och polisen rustar redan nu med extra bemanning. 

– Det är oerhört provocerande med ett nationalsocialistiskt parti som demonstrerar på gatorna och vi räknar med att det dyker upp många motdemonstranter oavsett om de söker tillstånd eller inte och vi kommer bemanna oss därefter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".