Carl Bildt moderat och Arne Lernhag , moderat från Öckerö
Arne LErnhag tycker att Carl Bildt vore en bra ledare för Moderaterna Foto: Sveriges Radio

Vill se Bildt som ny ledare för Moderaterna

"Han har det grundmurade förtroendet i partiet men också i Sverige"
0:49 min

I oktober ska Moderaterna välja ny partiledare nu höjer flera av partiets representanter i Västsverige rösten för att Carl Bildt ska återvända till ordförandeposten.

Moderaterna ska välja ny partiledare den 1 oktober, tidigare var datum satt till 8-9 oktober men det har flyttats fram berättar Moderaternas partisekreterare för TT. Länsförbunden har på sig fram till den 12 september att ta fram kandidater.

Nu höjer flera lokala representanter för Moderaterna rösten för att Carl Bildt ska nomineras. 

– Jag vill se en person som inte varit med de senaste åren och som direkt kan svara på ett stort förtroende för Moderat politik, en person som jag vet kan göra det är Carl Bildt, säger Arne Lernhag (M) ordförande för kommunstyrelsen i Öckerö kommun.

En comeback? 

– Jag vet inte om han ställer upp. Men jag tror han har det grundmurade förtroendet i partiet och i Sverige.

Arne Lernhag tycker att fler ska följa exemplet som Mikael Odenberg visade under måndagen, att öppet visa sitt intresse för att kandidera.

Fler sluter upp

Under måndagen höll även Moderaterna i Kungälv ett möte där de kom fram till att Carl Bildt är rätt person för jobbet.

– I en tid när det uppstått en vilsenhet var Moderaterna befinner sig så är det bra med ett så tydligt ledarskap som Carl Bildt står för, vi tycker att han är den som är absolut mest lämplig, säger Anders Holmensköld (M) oppositionsråd i Kungälv. 

Finns det något som tyder på att han är intresserad?

– Först och främst tror jag att partiet måste vara tydlig med att förmedla att det finns många som vill se honom som ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".