Brottssamordnaren Olle Carlström står framför en polisbil
Olle Carlström letar med sin personal mönster som kan avslöja brottslingar. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Färre inbrott när polisen samordnar sig

Brottssamordnare: vi kan knyta inbrottstjuvarna till fler inbrott
0:58 min

Sedan drygt ett år tillbaka har polisen särskilda brottssamordningsgrupper som koncentrerar sig på att lösa brott mot äldre och bostadsinbrott.

Inbrottsjuvar, såväl inhemska som internationella stöldligor, förflyttar sig ofta från kommun till kommun och polisen hjälps åt att kartlägga dem och följa mönster -hur man gått tillväga vid inbrottet.

Gruppens arbete kan vara en av förklaringarna till att antalet inbrott i villor och radhus minskade med 33 procent första halvåret i år jämfört med samma tid i fjol är  konstaterar gruppchefen för brottssamordningsgruppen i Stor-Göteborg, Olle Carlström.

Hur många inbrott som begås beror många olika faktorer som hur många tjuvar som sitter inne, årstid eller exempelvis hur aktiva internationella ligor är. Just nu verkar de utländska inbrottssjuvarna ligga lågt i Stor-Göteborg.

I brottssamordningsgruppen i Stor-Göteborg finns två förundersökningsledare, två som analyserar brotten och två som letar rätt på stöldgods. Genom att hitta gemensamma nämnare mellan inbrotten har man kunna knyta inbrottstjuvar till många brott och får på så sätt upp uppklarningsprocenten.

Polisen har länge kritiserats för att lösa så få inbrott men nu har det kommit nationella beslut på att rikta in arbetet mot inbrott.

-Vi har i polisregion Väst (Västra Götaland och Halland) dagliga telefonmöten med brottssamordningsgrupperna i de andra polisområdena där vi delar med oss av sista dygnets händelser och försöker hitta mönster.

Varför har ni inte arbetat så tidigare?

-Polisen har alltid försökt samordna arbetet men gör det numer på ett mer strukturerat sätt. När vi nu har en enda nationell polismyndighet så är det enklare att göra förbättringar och införa mer enhetliga metoder i hela polis-Sverige, säger Olle Carlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".