Mia i sin röd-vita velomobil
1 av 6
Mia Halleröd Palmgren på väg till jobbet i sin velomobil. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Mias velomobil
2 av 6
Idag har Mia Halleröd Palmgren bara en liten vindruta som skydd på sin velomobil, men hade det regnat finns det både ett kapell och ett tak som går att sätta på. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Mia Halleröd Palmgren i sin velomobil.
3 av 6
"Det är väldigt roligt att ta sig en tur". Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
pedaler, styre och hastighetsmätare inne i velomobilen
4 av 6
Inuti velomobilen finns bland annat pedaler, styre, hastighetsmätare och plats för minst en väska. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Velomobilen framifrån
5 av 6
Mia berättar att hon själv har pimpat ljuslyktorna i fram med ögonfransar. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio
Velomobilen bakifrån
6 av 6
Eftersom många hon möter på cykelbanorna är intresserade av hennes röda vrålåk har hon samlat bilder man kan ta del av under hashtagen #velomobil

Mia – enda kvinnliga velonauten i Göteborg

"Miljövänligt och bra sätt att ta sig fram. Det är väldigt roligt också!"
4:54 min

Den för många okända och miljövänliga velomobilen börjar göra sig allt mer synlig. Mia Halleröd Palmgren, som arbetar som kommunikatör på Chalmers, tar sig till jobbet med hjälp av sitt röda vrålåk.

Velomobilen benämns ofta som en "cykelbil" och drivs med vanlig benkraft. Vissa modeller har en elmotor av samma typ som sitter på elcyklar. Den hjälper till att få upp farten men slår av när man kommer upp i tjugofem kilometer i timmen. En velomobil får framföras överallt där man har tillåtelse att cykla.

I Sveriges finns det idag sjuttio registrerade velomobiler, varav en handfull i Göteborg, och såvitt Mia Halleröd Palmgren vet är hon den enda kvinnliga velonauten i stan.

– Det är ett miljövänligt och bra sätt att ta sig fram om man vill ha något slags mellanting mellan cykel och bil, säger Mia. 

Och hennes röda velomobil som bland annat är "pimpad" med eldflammor får minst sagt mycket uppmärksamhet på cykelbanorna.

– Det är väldigt roligt att ta sig en tur för man möts av många leenden, sen finns det en del som ser förvånad ut och pekar och skrattar. Det är många som brukar vilja provcykla. 

Det är svårt att säga exakt hur många velonauter det finns i Sverige men enligt ett inofficiellt register som tagits fram inom Facebookgruppen "Velomobiler i Norden" finns det cirka sjuttio registrerade velomobiler  i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".