En liten katt
ARKIVBILD Foto: Parken Zoo Eskilstuna

Oro i Partille för att katter ska skjutas

Partillebo: Vi ska inte skjuta katter i Partille
3:23 min

Partillebo har satt upp lappar i ett bostadsområde där man skriver att en jägare ska avlägsna lösdrivande omärkta katter. Det här har oroat flera lyssnare som hört av sig till P4 Göteborg.

Det kommunala bostadsbolaget Partillebo satt upp lappar i ett bostadsområde med texten:

"då antalet lösspringande katter utan uppsikt ökat i området har vi anlitat en jägare som kommer att avlägsna omärkta katter från bostadsområdet under vecka 36 och 37."

Katarina Elfverson, vice VD på Partillebo lugnar dom boende: 

-Vi ska inte skjuta och döda katter i Partille. Som brevet anger kommer vi däremot inventera och kartlägga katterna i speciellt två av våra områden, Ljungkullen och Oxled.

– Där upplever man att det blir ett sanitärt problem när alltför många katter som inte verkar ha något hem gör sina behov på uteplatser och i sandlådor. Jägaren kommer i de fall katterna inte är märkta och verkar vanvårdade tillsammans med Djurens Vänner bedöma om katten går att få tam igen. Varje enskild individ kommer bedömas, säger Katarina Elfverson.

– Kan du förstå att människor reagerat på formuleringen i brevet?

– Självklart, den kan bli bättre och det ska den bli. Ordet skjuta finns inte i brevet men värdeladdade ord som "jägare" och "avlägsna" kan ju tolkas som att vi skulle skjuta katter i området men så är inte fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".