Spårvagn
Det är spårvagnar av den här typen som tillverkats i Italien. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Spårvagnstvisten avgjord - Göteborg får betalt

Johan Nyhus (S): Vi får ersättning för den skada vi lidit.
0:34 min

Skiljedomsinstitutet ger i sin dom Göteborgs stad gehör för flera av sina krav gentemot italienska spårvagnstillverkaren Ansaldobreda.

Under torsdagen kom besked i tvisten som handlar om köpet av 65 spårvagnar från tillverkaren Ansaldobreda, som enligt Göteborgs stad alla var undermåliga.

Skiljedomsinstitutet ger i sin dom Göteborgs stad gehör för sina krav när det gäller tillgänglighet och driftsäkerhet och ersättning för det. Man har fått ersättning för merparten av de seriefel man krävt ersättning för.

Göteborgs stad har fått betala en liten del av det som Ansaldobreda krävde.

Totalt sett innebär domen ett ekonomiskt plus för Göteborgs stad, enligt kommunen.

Trafiknämndens ordförande, socialdemokraten Johan Nyhus är nöjd idag: 

– Det innebär att vi får ersättning för den skada vi har lidit. Vi har också fått ett erkännande för att Alsaldobreda bär ett stort ansvar för situationen, säger han. 

Den här domen går inte att överklaga.

De tekniska problemen med spårvagnarna har varit omfattande, bland annat på grund av rostproblem, hjul- och spårslitage och högt gnissel.

Fortfarande rullar inte alla spårvagnar som rostat och dragits med en mängd tekniska problem. Ansaldobreda skyller på Göteborgsklimatet , dåliga spår och underhåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".