En glad kvinna i närbild
Docenten Ulla Moberg Sköld Foto: Karin Forsmark/Sveriges Radio

Lyckad återkomst av fluortanter i skolan

Ulla Moberg Sköld: Fluor har mycket bra resultat
3:10 min

 Idag firas fluortantens dag. I Göteborg kan du ta dig till i Bältespännarparken i eftermiddag för att lära dig hur du bäst tar hand om dina tänder.

I början av 60-talet och ungefär 25 år framåt kom fluortanten på besök till alla skolor. Dom kom varannan vecka för att låta alla barn skölja tänderna med fluorlösning. 

– Det fick en väldigt god effekt, det blev ungefär 20 - till 30 procent minskning av karies. Men i mitten av 80-talet upphörde det, då ansåg man att fluortandkrämen var så etablerad i samhället att det skulle räcka. Man tyckte inte att effekten var så stor och landstingen såg en chans att spara pengar, säger Ulla Moberg Sköld, docent i kariologi vid Odontologen i Göteborg och fortsätter:

– Men då ska man veta att i officiell statistik rapporteras bara stora hål, inte skador i emaljen. 80 procent av skadorna finns just i emaljen. Jag tycker det var fel att man slutade med fluorsköljningarna.

Förutom att karies ökade bland barn och unga så märkte vi att mat och dryckesvanor ändrades till det sämre. Dom slarvade också med tandborstningen.

– Jag ville ut igen till skolorna. Men nu tog vi fluorlacket till skolorna, och det har gett ett mycket bra resultat. Sedan 2008 är fluortanten tillbaka i hela Västra Götaland. 

Förutom lackning av tänder får eleverna också lära sig hur man bär sig åt för att bäst hålla rent tänderna.

– Då ökar man chansen för barnen att bibehålla en god tandhälsa hela livet, säger Ulla Moberg Sköld.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".