Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag ska underlätta kring politiska partier i skolan

"Rektorerna får begränsa inbjudan"
1:19 min
Anna Ekström, gymnasieminister
Anna Ekström, gymnasieminister Foto: Maja Suslin/TT

Det ska vara möjligt för skolor att säga nej till politiska partier som vill besöka skolan. Under fredagen presenterade regeringen förslag på ändring i skollagen.

Det är vanligt att politiska partier besöker landets skolor för att informera om sitt budskap, inte minst inför riksdagsval. Nu vill regeringen ändra lagen för att underlätta för rektorerna i arbetet med vilka som bjuds in.

– Det blir mycket lättare för rektorer att bjuda in politiska partier till skolan, eftersom rektorerna får begränsa inbjudan på objektiva grunder, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Men för vissa skolor har det blivit ett problem, då fler än de inbjuda partierna vill besöka skolan. Vissa rektorer har varit rädda för att göra fel och lösningen har blivit att inget parti får komma.

– Ja, det är en utveckling som vi har sett. Många rektorer har dragit öronen åt sig för att man har uppfattat det som alldeles för svårt att tillämpa reglerna. Nu blir reglerna lättare, säger Anna Ekström.

Med ett lagändringsförslag vill regeringen göra det möjligt för skolor att i ökade utsträckning själva välja vilka som bjuds in, på objektiva grunder, det kan till exempel handla om alla partier som sitter i riksdagen, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet. Eller om man vill uppmärksamma en lokal fråga, då kan andra partier vara intressant att bjuda in.

Regeringen hoppas att lagändringen ska kunna träda i kraft första januari nästa år, i god tid inför riksdagsvalet, Anna Ekström:

– Vi hoppas att rektorerna ska kunna bjuda in politiska partier till skolan, utan att vara rädda för att göra fel. Vi hoppas också att fler elever under valåret ska kunna få ta del av politisk information. Vi tror att det är bra för elevernas utveckling, säger Anna Ekström.

Karin Pleijel, miljöpartistiskt skolkommunalråd i Göteborg välkomnar förändringen: 

– Det har funnits rektorer som har varit oroliga för att göra fel när väldigt många partier vill komma in på skolan. Rektor har ansvar för arbetsmiljön och dom har kunnat känna sig vilsna så jag tycker det är väldigt bra att det blir tydligt vad som gäller och fortsätter: 

– Det är rimligt att man kan begränsa antalet partier eftersom det kan handla om väldigt många partier och det kan bli orimligt för skolan att klara av det på ett bra sätt.

 

Förslag till ändring i skollagen

Rektorn beslutar om politiska partier ska bjudas in för att medverka i utbildningen.

Om politiska partier bjuds in får antalet begränsas till samtliga de partier som är representerade i antingen riksdagen, vald församling i en eller flera kommuner eller i Europaparlamentet.

Rektorn får även bjuda in politiska partier utifrån ett annat urval än som anges i första stycket, om urvalet sker på en annan objektiv grund.

Om ett begränsat antal politiska partier har bjuditis in till en skola enligt första eller andra stycket behöver inte andra politiska partier som har anmält intresse för att medverka i utbildningen ges en sådan möjlighet.

Rektorn får dock besluta att eleverna som ett led i utbildningen ska ges möjlighet att på lämpligt sätt ta del av information också från dessa andra politiska partier."

Källa: Regeringskansliet, lagrådsremissen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".