Gias-supportrarnas tifo i grönt, vitt och svart.
Det mållösa vårderbyt 2016 drog 11 690 åskådare Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Derbyt som handlar om mer än bara poängen

Klubbchefen: Derbyn är väldigt viktiga
1:32 min

På måndag spelas höstderbyt mellan de båda göteborgslagen i superettan i fotboll. En match som också är väldigt ekonomiskt viktig för både Gais och Öis.

I våras drog derbyt mellan rödblått och grönsvart drygt 9000 åskådare - fredag förmiddag var cirka 4 600 biljetter sålda.

- De här matcherna utgör en väldigt stor del av budgeten, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist om derbyna mot Öis.

- Det här är klubbarnas möjlighet att tjäna bra pengar.

Gais brottas med vikande publiksiffror den här säsongen. Av de tre senaste hemmamatcherna har två dragit ca 2 400 åskådare och en Gaismatch inte mer än 1800.

För derbymotståndaren på måndag är publiksiffrorna än mer illavarslande.

Öis tre senaste matcher på Gamla Ullevi har gått från som mest 1900 åskådare till 1500 och nu senast hade bara 1300 personer slutit upp.

Jämför man det med vårderbyts 9000 på läktarna och inte minst förra säsongens derbypubliksiffror på mellan 11 och 12 000 i de båda matcherna - ja, då förstår man att Örgryte fotbolls verksamhetsansvarige Niklas Allbäck ser derbyna mot Gais som jätteviktiga för ekonomin.

- Det möjliggör för oss att få publikintäkter som vi inte har i normala matcharrangemang.

Niklas Allbäck pekar, precis som Erik Bergkvist i Gais gör, på de båda klubbarnas överenskommelse att bortalaget i derbyt kan sälja biljetter på de egna läktarsektionerna.

- Det ger oss två möjligheter att tjäna mer än vad vi normalt gör och det är något vi har budgeterat för, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".