Carl Bildt
Carl Bildt är favorit till partiledarposten bland moderater i Västra Götaland Foto: Maja Suslin/TT

M i Västra Götaland vill ha Carl Bildt

"Är det någon som kan leda oss mot en valseger så tror vi det är han"
1:02 min

Moderaterna i Västra Götaland nominerar Carl Bildt som ny partiledare. Det står klart efter förbundsstyrelsens möte på fredagen. Trots att han själv sagt att han inte vill.

Tidigare i veckan har flera tongivande moderater i Västsverige förordat Carl Bildt som ny partiledare efter Anna Kinberg Batra. Men han själv har deklarerat att han inte är intresserad av posten. 

Under fredagen diskuterade moderaterna i Västra Götaland partiledarfrågan. En stor majoritet av medlemmarna och huvudparten av förbundsstyrelsen ställer sig bakom nomineringen av Carl Bildt.

-  Varför vi nominerar Carl Bildt är för att han är stark, stabil, rutinerad och väldigt kommunikativ. Om det är någon som kan ena och leda oss mot en valseger för Moderaterna och alliansen, då tror vi att det är Carl Bildt, säger Ann-Sofie Alm, vice ordförande förbundsstyrelsen för Moderaterna i Västra Götaland.

Alla föreningar i Västra Götaland har fått komma in med sina förslag. Beslutet att nominera Carl Bildt var inte enhälligt.

– Men våra föreningar har visat med stor majoritet att vi vill nominera Carl Bildt så vårt beslut i dag är väl förankrat, säger Ann-Sofie Alm. Hon får medhåll av Johan Abrahamsson, andra vice ordförande i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Västra Götaland.
 
- Det vi behöver i partiet nu är erfarenhet och ett tydligt ledarskap, två egenskaper som Carl Bildt besitter. Vi bedömer också att han är rätt kandidat att leda en regering och vara en tydlig motkandidat till Stefan Löfven, säger han.

Ulf Kristersson nomineras som ett andranamn av Moderaterna i Västra Götaland. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".