Sara Sjöström och civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Myndigheter mer effektiva när anställda bestämmer

"Vår handläggning blir snabbare."
1:27 min

Försäkringskassans kontor vid Vågmästaregatan är ett av två kontor i ett projekt som provar ett arbetssätt där medarbetarna tillåts styra mer över sitt arbete med mindre centralstyrning.

– Ett kul initiativ att tilliten finns till oss och att vi får utveckla våra egna arbetssätt för att förbättra för de sjukskrivna, säger Sara Sjöström, handläggare på Försäkringskassan.

Modellen ska användas som grund i en reform av styrningen av myndigheter i hela landet, det som Regeringen kallar för Tillitsreformen. Syftet är att myndigheterna ska komma närmre medborgarna och att skattepengarna ska användas bättre. Med sina nya friheter så har personalen på Hisingskontoret valt att förändra sitt arbete, och i vissa fall helt ta bort arbetsmoment de inte bedömt nödvändiga.

– Vi har utvecklat nya arbetssätt som förenklar handläggningen som gör att de sjukskrivna snabbare får sina pengar. Ett konkret exempel vi jobbat med är att boka möten som annars blir tidskrävande, säger Sara Sjöström.

Projektet påbörjades 2016 och fortsätter till 2018 då en forskningsrapport också kommer skrivas vid Karlstads Universitet.

– Tilliten handlar om att vi medarbetare får tilliten att utveckla vårt arbete, inte organisationen centralt när det gäller hur vi praktiskt ska arbeta, säger Sara Sjöström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".