En vuxen vägglus är 4-5 mm långt, med bred oval kropp. Färgen varierar från blek gul till brun eller rödbrun efter att den sugit blod.
En vuxen vägglus är 4-5 mm långt, med bred oval kropp. Färgen varierar från blek gul till brun eller rödbrun efter att den sugit blod. Foto: Anticimex/TT

Patienter bitna av vägglöss - avdelning evakuerad

Tobias Nordin: När lössen kom tillbaka efter sanering beslutade jag om evakuering
3:10 min

Östra sjukhuset i Göteborg har evakuerat en hel avdelning efter att patienter bitits av vägglöss.

Vägglöss har hittats på flera ställen på avdelningen och flera patienter har blivit bitna, skriver Göteborgsposten.

– Både personal och patienter har bitmärken, cheferna har informerats om det här sedan flera veckor, sägen en anställd på avdelningen till tidningen.

Det är avdelning 367, en psykiatrisk vårdavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg, som har evakuerats på grund av att det fanns vägglöss i lokalerna, skriver tidningen.

På avdelningen vårdas personer med olika former av missbruks- och beroendeproblematik.

För några dagar sedan ska Anticimex ha gjort en kontroll på avdelningen och konstaterade då att i princip hela avdelningen var drabbad, det berättar en anonym källa för GP.

Tobias Nordin är verksamhetschef för en av de vuxenpsykiatriska klinikerna på Östra sjukhuset och är den chef som under lördagen tog beslutet att stänga ner avdelning 367. 

– För två dagar sedan, i torsdags upptäcktes det vägglöss i två patientrum. Då sanerade man de två rummen i enlighet med saneringsfirmans rekommendation och stängde rummen i 48 timmar. I dag skulle rummen öppnas klockan 14.00, men innan det upptäcktes vägglöss på andra delar av avdelningen. Då var vi tvungna att evakuera hela avdelningen för att kunna sanera den. Just nu pågår en omflyttning av patienter från avdelning 367 till en grannavdelningen där de kommer att få vara istället, sa Tobias Nordin till Göteborgsposten vid 16-tiden på lördagen.

Men varken Tobias Nordin eller ansvarig chef för avdelningen, Pia Rydell, kan svara på varför det dröjt så länge innan man agerat.

– Det är jättesvårt att svara på. I tisdags kväll fick jag ett meddelande från personalen om att de uppmärksammat detta. Då fick jag känslan av att de varit misstänksamma länge. På onsdagen pratade jag med chefen, som inte heller hört något. Jag vet inte varför kommunikationen inte har fungerat. Det är en sådan del av historien som jag vill följa upp, säger Pia Rydell till Göteborgsposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".