En blond kvinna med stadsbebyggelsen Gagnam bakom sig
Ylva Bergvik från Lerum bor i Sydkorea. Här med stadsdelen Gagnam bakom sig. Foto: Privat

Ylva från Lerum känner sig lugn i Sydkorea

"Sydkoreanerna har levt med det här under lång tid"
2:42 min

Spänningarna kring Koreahalvön har ökat markant på senare tid. Ylva Bergvik från Lerum bor i Sydkorea. – Här rullar vardagen på som vanligt.

Tonläget har höjts mellan Nordkorea och omvärlden på senare tid. Inte minst sedan igår då Nordkorea påstår sig ha spräng en vätebomb. Men läget är lugnt i huvudstaden Seoul.

– Vardagen rullar på här. Den vanliga sydkoreanen går till jobbet som vanligt, jag ser ingen skillnad jämfört med andra måndagar, säger Ylva Bergvik från Lerum som bor där.

– Det här vi hör i media är inget vi inte hört förut. Man känner sig trygg med att ha USA på sin sida, säger hon. 

Enligt Ylva Bergvik är människorna avtrubbade. 

– När det var en övning i förra veckans där invånarna skulle gå ner i skyddsrum så var det många som inte brydde sig om det. Jag har ju sett i media från Sverige att läget är upptrappat men man känner inte av det. 

Ylva Bergvik har bott i Korea i mer än fyra år. Hon jobbar som grafisk designer på ett stort företag.  

– Jag trivs riktigt bra förutom att det just nu är väldigt varmt. Det är mycket med design och kultur, Seoul kallas för det nya New York.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".