En man med glasögon
Jan Eliasson Foto: Salvatore Di Nolfi

Jan Eliasson hoppas på diplomati

"Jag är bekymrat optimistisk"
2:50 min

– Det finns en rejäl risk för en konfrontation, det säger diplomaten Jan Eliasson om läget efter Nordkoreas senaste kärnvapentest.

–Det är ett allvarligt läge, kanske till och med kritiskt. Men jag tror inte att diplomatins tid är förbi, säger Jan Eliasson, diplomat och före detta ordförande i FN:s nationalförsamling. 

Han hoppas att dom ansträngningar som görs kommer att lyckas. 

– Jag tror inte att någon vare sig i Nordkorea eller i USA vill se en utveckling som leder till ett krig. Men det kan ta en vändning som gör att man tappar kontrollen. Det som är unikt nu är att det kan handla om ett kärnvapenkrig och det är ett undergångsscenario, inte minst för dom människor som lever i Korea, säger han. 

– Vi har bara en aning om förstörelsen i Hiroshima och Nagasaki 1945. Dom vapen som finns nu är flerfaldigt större, kanske uppemot hundrafaldigt större. Ett konventionellt krig är nästan lika tragiskt eftersom kapaciteten på bägge sidor är oerhört stor för ömsesidig förstörelse.

Han är fortfarande optimistisk om än bekymrat optimistisk, säger han till P4 Göteborg. 

– Den militära lösningen finns inte. Det gäller nu att mobilisera all diplomati och all politisk påhittighet för att komma ut ur det här läget. Jag tror på diplomati, säger han. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".